ALLMÄNT
Innan man åker iväg på sitt första evenemang (eller event som det även kallas i SCA) så har man mängder med frågor och funderingar. Man vet inte vad man skall ha med sig eller hur mycket. Min förhoppning är att den information som ges här skall vara en slags vägledning och svara på de vanligaste frågorna. Innan man åker iväg på ett event så bör man ha anmält sig. Det skall man helst göra i god tid, då det uppskattas av de ansvariga (den som bär huvudansvaret för ett event kallas för Autokrat). Utöver det skall man oftast skicka någon form av meddelande till autokraten som säger att man kommer, vad man betalat för, när man kommer och om man har några speciella önskemål. Om man är allergiker eller vegetarian skall man kontakta den som är ansvarig för maten (Matokrat) och informera den om vilka allergier eller vad man inte äter. Den mat som Du sedan kommer få serverad kommer att vara likvärdig alla andras. Det finns med andra ord ingen mat som är finare än annan. När man väl anmält sig kan man börja fundera över hur man skall ta sig till eventet. Smidigast är att kolla om andra skall dit och om man kan hänga på dem, kanske ordnar den egna gruppen en gemensam resa. Är det inte det så får man hitta på något annat. På de flesta evenemangen kan man bli hämtad om man ber om det och betalar för transporten, men då bör man höra av sig i god tid till autokraten.

PACKNING
Då Du tagit reda på hur du skall ta dig dit kan man börja fundera över packning. Helst skall man inte ha med sig för mycket prylar, utan man skall orka bära med sig det. För ett event som sträcker sig över en helg kan en lämplig packning se ut så här: Sovsäck, liggunderlag, mantel, feast gear (prylar att äta på, se nedan), två dräkter, dryck, plåster, kniv, varma kläder (att ha under dräkten) och om man skall ställa upp i några aktiviteter det som krävs för det t ex båge och pilar.

ANKOMST
Nu är man redo att åka iväg på sitt första evenemang. Det första man skall göra när man kommer till ett event är att byta om till dräkt. Kommer man mitt i ett pågående evenemang skall man byta om innan man kommer in på evenemangsområdet, detta för att inte spoliera andras upplevelse. När man väl bytt om skall man informera de som håller i eventet om att man har kommit. Oftast så får man en pryl av dem som visar att man har betalt och anmält sig. Denna pryl bör man hålla reda på och inte slarva bort då det i värsta fall kan innebära att du måste betala om allt igen. Detta gäller främst större event. Ibland så finns det en speciell administration bara för insläppandet av folk och kallas då för trolltält el. bara troll. Efter man har trollat in sig bör man uppsöka den plats där man skall sova och breda ut sina prylar. På en del event så försöker man hålla på tidsenligheten. Det innebär att inga mundana (moderna) prylar får synas utåt. Om det är så, så brukar detta framgå av evenemangsannonsen. Men det kan vara bra att ha som regel att man försöker täcka över sina mundana saker så att de inte syns. Om man skall resa en paviljong så skall man ha kollat var man får slå upp den. Efter man gjort detta så är det bara att sätta igång och utforska vad evenemanget har att erbjuda! Lite grann om skyltning – När man det skyltas till ett event, vid vägkanter och så. Då brukar man använda sig av förkortningen SCA. Detta för att det är en välkänd förkortning som alla känner till och det inte finns så stort utrymme för missuppfattningar. Det förutsätter dock att alla känner till det. Var dock beredd på att skyltningen kan variera, en grupp kan använda sitt eget namn också, det kan därför vara bra att ha koll i vilken kanton (grupp) evenemanget hålls.

OLIKA EVENT
Det finns olika sorters evenemang. Nedan följer en kort beskrivning om de olika typerna.
Tältläger
Sträcker sig oftast över en längre period (en vecka eller mer) och är ett läger bestående av medeltida paviljonger och vikingatält. Om man inte har ett eget tält behöver man inte känna sig nere för det. Oftast har den egna gruppen ett eller flera tält som man kan bo i eller så kan man alltid fråga någon. De flesta brukar ha plats över och delar gärna med sig. Tältlägren är de riktigt stora evenemangen som Visby Medeltidsvecka och Dubbelkriget. Där försöker man hålla på tidsenligheten så kom ihåg! Inga moderna prylar får synas utanför tälten.
Traditionellt SCA-event
Sträcker sig oftast över en helg. Även här försöker man hålla på tidsenligheten trots att eventet kanske hålls på en hembygdsgård eller i en scoutstuga. Oftast är det avspärrat där man skall sova, så att man kan breda ut sina saker. Tänk på att inte sprida ut dig för mycket, då det kan bli trång och ont om plats. Exempel på traditionella SCA event är St: Egon och Festivalo de Caderas här i Gotvik.

BANKETT
Är oftast höjdpunkten på ett event. Hålls inte så ofta på tältläger men alltid vid ett traditionellt event. Till banketten tar man med sig sitt feast gear. Ett feast gear är det man äter på och dricker ur. Ett vanligt feast gear bör innehålla: En djup tallrik, en flat tallrik, kniv, bägare och sked. Utöver detta är det bra om man har med sig en ljusstake och en duk. Vanligtvis fungerar det så att man tar med egen dryck och får mat på eventet. Om man inte vill få den bankettmat som serveras brukar det finnas ett “off board” alternativ. Det innebär att man tar med sin egen mat. “On board” betyder att man äter av den mat som serveras. Nu när vi är inne på terminologi bör jag väl nämna “site fee”. “Site fee” är det man betalar för att täcka lokalhyran och de omkostnader som kommer till lokalen. Denna avgift kan man inte bortse från när man anmäler sig. När det gäller dryck så kan man ju undra vad man skall ha med sig att dricka. Om det inte står något om det i annonsen kan man utgå ifrån att det är ett “vått” evenemang (vått betyder att alkohol är tillåtet) om det står i annonsen att det är ett “torrt” event så betyder det att alkohol inte är tillåtet och det skall man respektera. De flesta tar med sig någon form av vin, cider eller läsk. Tappa gärna över drycken i ett tidsenligt kärl eller dölj flaskan i en liten tygpåse (det förra är att rekommendera), detta för att inte förstöra stämningen på banketten med en massa flaskor. Ibland finns det en bar som säljer dryck. I de flesta fall brukar man ta med sig lite egen mat t ex frukt, sill, korv och ost. Om man har glasburkar bör man försöka tappa över den maten till ett fat eller placera burken i en tygpåse. Den mat som man har med sig kan man sedan byta och dela med sig av till sina bordsgrannar. Vad innehåller då en bankettmåltid? Detta varierar kraftigt men som standard brukar det åtminstone var en kötträtt, en soppa och en efterrätt. Till detta kan det komma egentligen hur många rätter som helst, gärna fisk. Faktum är dock att du kommer att bli mätt. Jag har ännu inte gått från en bankett otillfredsställd och fortfarande hungrig. Det kan därför vara idé att inte lassa upp mängder med mat på sina fat.

SKÅLAR
Under banketten brukar det alltid utropas en bunt skålar. Det hör till vanligheten att man reser sig upp under dessa. Det vanligaste är också att man bränner av en hög skålar på rad. Runt varje skål så finns det en del saker som händer. Jag skall nu ta de vanligaste. Skål utropas för Konungen och Drottningen av Drachenwald. Man svarar: “För deras majestäter” och dricker. Skål utropas för Fursteparet av Nordmark. Man svarar “För deras högheter” och dricker. Skål utropas för Nordmark. Man fattar glaset med vänster hand och svarar “För Nordmark” (detta för att Nordmarks första Baron var vänsterhänt) Skål utropas för Drömmen. Svarar “För drömmen”
Extraskålar
Skål utropas för platsen där man befinner sig. Svara t ex “För Gotvik” Skål utropas för Damerna. Kvinnorna sätter sig ned och herrarna skålar för damerna. Det var några av de vanligaste skålarna. Det kan vara listigt att inte ta allt för stora klunkar om man har alkohol i sitt glas, då skålar är tämligen vanliga. Om man inte vet hur man skall göra så går det alldeles utmärkt att titta på de andra eller lite snabbt fråga någon. En sak som man kanske skall tänka på för att hålla en hög stämning är att man skall försöka undvika allt prat om moderna saker, t ex så förstör man stämningen för en massa människor om man högljutt berättar om de nya Pentium processorerna. Att försöka tala om ting som är relaterade till föreningen är en bonus. Likaså är det en bonus om man som vana tar med sig sitt personliga banér när man åker på evenemang. Det uppskattas alltid och är väldigt stämningshöjande. Att ta kort under banketten vem vill inte bevara ett schysst minne av sin första bankett med lite kort. Men innan man börjar blixtra bör man tänka till en stund. Oftast så förstör en blixt väldigt mycket av stämningen så om man kan så anser jag att man bör stänga av blixten på sin kamera. Om man använder ett ljus som ljuskälla så räcker det för de flesta bilder. Då bör ju objektet sitta still, förstås. Alternativt är att man tidigt under banketten blixtrar lite och att man sedan låter bli att ta kort under kvällen. Jag personligen tycker att det är väldigt störande med fotoblixtar fortlöpande under kvällen.

HOV
Vid nästan alla evenemang så hålls det ett eller flera hov. De som håller i hovet är personer med kronor och våra regenter. På ett hov så kallar de fram de som de tycker att de vill uppmärksamma, deklarera saker och dela ut utmärkelser. Vad är det då som händer under ett hov? Först så vandrar regenterna in åtföljda av sitt följe. Alla i knäfaller tills regenterna tagit sina platser. Därefter kallar härolden (han som ropar) fram personer som gjort sig förtjänta av att bli framkallade. Om man själv vill säga något under hovet skall man ta kontakt med härolden innan hovet och informera honom / henne om vad det är man vill. Under hovets gång kommer man att utropa Vivat och Vivant (singular / plural), det betyder ungefär hurra. Härolden informerar om hur många gånger man skall ropa. En sak som är lite olika är applåder. En del regenter vill ha applåder medans andra helst vill att man låter bli. Istället för att applådera kan man visa sin uppskattning genom att stampa i golvet eller dunka i bordet. När regenterna inte längre har något att säga så upplöses hovet och de vandrar ut åtföljda av sitt följe och alla bugar åter igen. Om man inte vet vad man skall göra så funkar det bra att titta på alla andra. Om Du blir uppkallad skall du inte gripas utav panik. Tänkt på hur de som varit före har betett sig. Om Du har vapen eller kniv på dig skall du lägga av dig denna innan du går fram till regenterna. När du är en bit ifrån regenterna skall du buga och sedan gå fram till dem och knäböja. Oftast finns det en skön kudde att luta knät emot. Väl där kommer Regenterna att tala till dig och kanske dela ut en utmärkelse. När Du blir ursäktad, reser du dig upp backar tillbaks och bugar och mottar förvirrat alla Vivat rop medans Du går tillbaks till din plats.

RIDDERLIGHET
Är något som inte är att förakta. Det är en av grundpelarna i den här föreningen och något som alla har som mål. Att vara ridderlig innebär att man inte pratar skit om folk, är hjälpsam, bugar för andra och är allmänt trevlig. Om Du känner att Du inte riktigt vet hur något skall gå till eller behöver hjälp så kan Du egentligen fråga vem som helst och Du kommer att bli vänligt bemött. Tänk därför på att vara ridderlig själv i alla sammanhang. Universitet – hålls på en del evenemang och ibland som renodlade event. På ett universitet lyssnar man på föreläsningar och tar del av den kunskap som finns inom föreningen. Känner du att du vill föreläsa eller hjälpa till vid ett universitet så ta kontakt med autokraten. Att ta del av andra människors kunskap är en väldigt trevlig syssla inom denna förening.

DRÖMMEN
Något vi strävar efter. Den ultimata upplevelsen eller känslan kallar vi för Drömmen. Drömmen ser olika ut beroende på individ. Men det är något som vi alla strävar efter. Tänk på att andras upplevelse av ett evenemang ofta beror på dig och vad du gör. Om du svansar runt i en svart soppsäck och skriker Fest!!!!! förstör du andra människors upplevelse. Tänk därför på vad du gör och på att försöka dölja de mundana prylar som du har. Det finns inga regler för detta utan använd sunt förnuft. Naturligtvis är vanliga skor OK och ens första dräkter behöver kanske inte uppfylla alla historiska krav. Du accepteras för den Du är. Men försök ha som ambition att ju längre Du har varit med i föreningen desto bättre och schysstare prylar kan du skaffa. Inte för att stila med utan för att vara ett gott exempel på hur man kan se ut. Var hjälpsam mot nybörjare och klanka inte ned på dem för att de inte har världens schysstaste grejer. För trots allt, alla har varit nybörjare och gjort de klassiska nybörjarmisstagen. Men så länge man tänker sig för kan man uppnå den ultimata känslan och upplevelsen som vi i SCA kallar för Drömmen.

av Måns Knutsson Kotte, Gotvik 23 / 3 AS XXXI
Uppdaterad/ändrad/tillägg av Aelfwynne of Eoforwic AS XLI-XLV