Vill du prova fäktning?
Historisk fäktning är roligt, utmanande och görs som del av en engagerad gemenskap! Genomförs med träningsredskap baserade på vapen från 1500- och 1600-tal. Plocka fram din inre renässanskämpe, spänn på dig värjan, välj ut din mest vågade mantel och utmana nya och gamla vänner på kamp!
Vad är fäktning?
Fäktningen simulerar strid utan rustning som skulle kunna inträffa vid andra tillfällen än fälttåg och krig. Detta kan till exempel vara vid fest, på stan eller en klassisk duell.
Det finns många historiska manualer, ofta från 1500-talet, som beskriver hur man fäktas på bästa sätt och många av dem används som grund för att lära sig att bli en duktig fäktare.
Fäktning är en gentlemannasport vilket innebär att den som blir träffad är den som avgör om det blivit träff eller inte. Grunden är att alla vapen betraktas som skarpslipade med vass topp och att alla träffar räknas, även om de inte är hårda.
Det vi gör är stötfäktning, där endast stötar och skär är godkända träffar. Hugg är inte tillåtna eftersom skyddsnivån på utrustningen inte är dimensionerad för det.
Är du nyfiken på regler och officiella dokument så hittar du dem här: https://drachenwald.sca.org/offices/fencing-marshal/
Utrustning
- Vapen
Fäktning genomförs med värja, också kallat Rapir. Ett långt och smalt vapen. Våra värjor kan böjas något och har en spets som inte är vass och som dessutom är försedd med gummitopp för att säkerställa att ingen skadar sig.
Förutom värja använder vi också dolk. Dolken är kortare än värjan men har också smal klinga som kan böjas och med spets som inte är vass, försedd med gummitopp.
- ”Parrys”
Sköld eller bucklare är ett annat vanligt inslag. Dessa räknas som ”Hard parry” och i samma kategori räknas också andra föremål av hårt material som kan användas för att parera med. Exempel på detta kan vara en käpp, kandelaber eller träslev.
”Soft parry” är ytterligare ett redskap. Denna kategori innehåller föremål som kan användas att parera med men som är mjuka. Vanliga inslag för detta är en mantel.
- Skyddsutrustning
Det finns en detaljerad lista som beskriver olika skyddsnivåer som krävs för olika delar av kroppen. Dessa går att hitta här: https://drachenwald.sca.org/offices/fencing-marshal/files/drachenwald_historical_fencing_marshals_handbook_sept_2018.pdf
Kortfattat använder vi oss av fäktjacka och -byxor, fäktmask, halsskydd, suspensoar och handskar.
För att förenkla ytterligare så kan utrustningen se ut till exempel på något av följande vis: GRUPPBILD
Hur och var gör vi det?
Vi nyttjar reglerna för Heavy Rapier inom SCA. https://drachenwald.sca.org/offices/fencing-marshal/files/fencing_rules.pdf
Fäktning genomförs oregelbundet ca 2 gånger i månaden i Kungsbacka efter avisering på Facebook, här på hemsidan och i Messenger-gruppen Gotviks fäktare.
Gullregnsskolans gymnastiksal hyrs för 225 kr per tillfälle. Kostnaden delas mellan deltagarna. Sommarmånaderna kan datum väljas utifrån väderleksrapport och en öppen gräsyta i närheten av samma skola nyttjas för att fäktas utomhus.
Med bil: Kör till St Gertruds kyrka, parkera där och gå resterande 50 meter.
Kommunalt: Ta dig till hållplatsen Blåklintsvägen i Kungsbacka, promenera 400 meter till St Gertruds kyrka. Fortsätt därifrån 50 meter till Gullregnsskolan.
Med kompis: Flera andra åker bil till fäktningsträningarna. Hör av dig i chatten så hjälper vi till att sy ihop lite samåkning!
Vad krävs för att få vara med?
Fyllda 15 år.
Det finns tillgång till 5 uppsättningar med låneutrustning och det finns både stora och små storlekar. Det enda som krävs för att prova på är kläder för träning så klär vi på med resten.
Vi gör ingen skillnad mellan viktklass eller kön och alla har möjlighet att få vara med.
Jämförelse med heavy fighting, Historical European Martial Arts (HEMA) och olympisk fäktning
Inom SCA finns även något som kallas Heavy fighting. Heavy fighting simulerar rustad strid och använder vapen av rotting.
Svenska HEMA-förbundet är en organisation som sammanhåller HEMA-grupper i Sverige. Den fäktning som vi gör är i många fall likvärdig med vissa grenar inom HEMA som t.ex Rapir och Dolk. Det kan dock finnas skillnader i regler till exempel avseende skyddsutrustning. Gotvik är inte anslutna till Svenska HEMA-förbundet.
Olympisk fäktning använder lättare klingor och har ett elektriskt system som känner av och avgör träff och i förekommande fall även vem som träffat först. Systemet är rättvist men innebär stora begräsningar i var man kan vara och hur man kan fäktas.
Det som får SCA-fäktning att sticka ut är att regelverket medger stora möjligheter att bygga sin egen utrustning (med instruktioner för hur den skall testas för att klara kraven) och frihet att experimentera med tekniker och utrustning som till exempel en kandelaber eller träslev som extra skydd.
Inbjudan
Härmed inbjuds du som läser det här (och dina kompisar!) att komma och testa på fäktning med oss i Gotvik!
Hör av er till Christopher Pettersson/Knut Torstensson på mejl: christopher.pettersson@gmail.com eller genom att svara på något av inläggen på Gotviks Facebook-sida.
Välkommen!