Vanliga frågor och svar för dig som är ny och alla som känner sig förvirrade.
- Vad är SCA?
- Vad är Drachenwald?
- Vad är Nordmark?
- Vad är Gotvik?
- Vad gör vi?
- Är ni en lajvförening?
- Var träffas ni?
- Hur gammal måste jag vara för att kunna vara med?
- Måste jag betala för att vara med?
- Vad kostar det?
- Kan jag gå med i föreningen utan att ha några historiska kläder?
- Hur hög kvalité behöver jag ha på mina historiska kläder?
- Vad är feast gear, festväxel?
- Vilka evenemang kan jag åka på?
- Jag är redan medlem i en annan förening, kan jag ändå gå med?
- Kan jag bära vanliga glasögon?
- Får även kvinnor slåss i rustning?
- Jag är inte intresserad av att slåss i rustning, vad kan jag göra då?
- Är Gotviks kämpalekar historiskt korrekta?
- Vad har ni för regler om att bära vapen?
- Varför har ni två namn?
- Hur väljer jag namn?
- Jag är riddare i en annan förening, får jag använda mig av det tilltalsnamnet inom SCA också?
- Vad betyder alla titlar som ni har? Vad ska jag kalla folk?
- Hur får jag en titel?
- Vem bestämmer om vem som får titlar?
- Vad menas med ”sittande kronor”?
- Vilka är de andra personerna som också har kronor?
- Anordnar ni offentliga arrangemang?
- Var kan jag hitta källor och material för min klädesdräkt, rustning etc.?
Vad är SCA?
SCA är en förkortning för Society for Creative Anachronism och är en medeltidsförening som startade under slutet av sextiotalet i Kalifornien. Idag finns föreningen representerad över stora delar av världen och omfattar över 30 000 personer, spridda (i skrivande stund) i 19 kungariken. SCA är en ideell organisation vars huvudsyfte är att sprida kunskapen om och, genom eget aktivt deltagande, utveckla vårt kunnande om perioden från cirka år 600 till år 1600, samtidigt som vi har så roligt vi bara kan.
Det vi använder oss av är en ljusare bild av medeltiden utan svält, pest, kolera, riktiga
Back to Index
Vad är Drachenwald?
Vad är Nordmark?
Nordmark är ett furstendöme i Drachenwald, Nordmark motsvarar det geografiska Sverige.
Back to Index
Vad är Gotvik?
Gotvik är ett baroni i furstendömet Nordmark. Gotvik omfattar Göteborg med (stor) omnejd.
Back to Index
Vad gör vi?
Vår hobby handlar om att ha roligt och utveckla sig själv!
Vi organiserar egna evenemang, både stora och små, allt från informella hantverksträffar till stora fester och internationella sammankomster. Vi återskapar, experimenterar och skapar, inom områden som konst, hantverk, dans, bågskytte och matlagning med mera.
Vi har kämpalekar i form av strid i rustning, så kallad tung strid, fäktning och bågskytte/armborst.
Inom SCA har vi även duktiga utövare av hantverk som sömnad, kalligrafi, illuminering, bryggning, matlagning, vävning, färgning, musik, sång och dans.
Back to Index
Är ni en lajvförening?
Nej. Vi har ingen påhittad berättelse som folk agerar runt, inte heller alver, orcher eller andra övernaturliga varelser.
De nivåer som du kan nå inom SCA är baserade på vad du lär dig eller på vad du gör för föreningen.
Vi har en sorts hierarki som reflekterar vilken nivå av deltagande medlemmarna har tagit, men den är inte till för att vara exkluderande, utan grundar sig på ett belöningssystem för de medlemmar som väljer att vara mer aktiva än andra.
Vi har många medlemmar som är lajvare eller har varit lajvare och vi välkomnar alla som vill vara med och delta i våra evenemang, men du kommer inte att finna vare sig vampyrer eller älvor på dem.
Back to Index
Var träffas ni?
Gotvik träffas ofta hemma oss varandra som på symöten och liknande. Sen har vi större event där vi hyr en bygdegård och för halvstora så brukar vi hyra in oss på Studiefrämjandet Falkens lokaler eller Verket.
Back to Index
Hur gammal måste jag vara för att kunna vara med?
Vi tar emot i alla åldrar, men vi kan inte ta ansvar för unga personer under evenemang, så är du under 16 år önskar vi att du deltar i närvaro av målsman eller någon annan vuxen person.
Betalande medlem är man från det man fyllt 12 år.
Våra evenemang är till för alla och många medlemmar här i Europa har med sig barn i alla åldrar till evenemangen.
I Gotvik har vi en stor bredd på våra aktiva, från nästan nyfödda och uppåt.
Back to Index
Måste jag betala för att vara med?
Att bara delta på våra veckoträffar är gratis i början. Däremot kostar det för att delta på evenemangen. Du kan välja att vänta med att betala medlemsavgiften tills du är säker på att SKA Gotvik är något för dig.
Med ett medlemskap får du rösträtt på våra årsmöten, hålla ämbeten, organisera evenemang, erhålla utmärkelser, vår medlemstidning samt rabatt på anmälningsavgiften till evenemang.
Back to Index
Vad kostar det?
Medlemsavgifter se Medlemskap.
Det här är en hobby som kan vara allt från billig till precis så dyr som du önskar. Det som styr är helt enkelt hur mycket pengar du själv vill lägga.
Tyg till en enklare dräkt och en basutrustning går på några hundralappar och tiden för att sy. Desto finare tyger eller utrustning du vill ha desto mer kostar det.
Back to Index
Kan jag gå med i föreningen utan att ha några historiska kläder?
Javisst!
Under våra veckoträffar har vi vanliga kläder. Inför event kan du låna historiska kläder fram tills dess att du skaffat egna. Kontakta vår nybörjaransvarig, så hjälper hen dig.
Back to Index
Hur hög kvalité behöver jag ha på mina historiska kläder?
Det enkla svaret är – inte särskilt hög.
I SKA/SCA’s stadgar står det att varje medlem på event ska ha på sig “försök till medeltida dräkt”. Vad det innebär är det enbart du som kan avgöra.
Är du exempelvis medeltidslajvare så fungerar det utmärkt att du bär dina lajvkläder, annars kan du enkelt sy upp en motsvarande T-tunika och hänga på dig ett bälte. Välj gärna material som linne eller ylle.
Vissa av våra medlemmar har byggt en hel garderob av historiska klädedräkter, medan andra nöjer sig med en uppsättning kläder att festa i.
Vi har många medlemmar som gärna hjälper dig med hur du kan få bra kläder, och du väljer naturligtvis själv hur enkelt/avancerat du vill göra.
Tänk på att SCA inte är en renodlad re-enactmentgrupp. Vi har en större bredd och godkänner egentligen alla perioder innan 1600-talet. I föreningen har de flesta kläder från europeisk vikingatid, medeltid och renässans, men en del medlemmar har även tagit fram dräkter från t.ex. romarriket och Asien.
Back to Index
Vad är feast gear, festväxel?
Feast gear eller festväxel är helt enkelt din tallrik, skål, mugg, bägare och bestick. För att hålla den medeltida stämningen när vi äter så har vi med oss detta själva. Det finns alla olika varianter från enkla lerskålar och svarvade träkärl, som lätt hittas på loppis eller secondhand, till de som specialbeställt sitt porslin med sin heraldik på.
Som ny kan du låna feast gear tills dess du skaffat eget.
Back to Index
Vilka evenemang kan jag åka på?
Det finns SCA-grupper fördelade över 19 kungariken i Europa, USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland och Afrika. Varje grupp arrangerar sina lokala evenemang som alla SCA-medlemmar är välkomna till. Vad grupperna heter och var de ligger finner du via www.sca.org. Mer information om när olika evenemang hålls finner du under Event.
Back to Index
Jag är redan medlem i en annan förening, kan jag ändå gå med?
Självklart!
Vi har flertalet medlemmar hos oss, som samtidigt är medlemmar i andra re-enctmentgrupper. Vi har många gemensamma nämnare och vi välkomnar alla entusiastiska personer som är intresserade av att återskapa en bit historia.
Back to Index
Kan jag bära vanliga glasögon?
Får även kvinnor slåss i rustning?
Varför skulle de inte få det? Vi har många kvinnliga kämpar och vi gör ingen åtskillnad mellan män och kvinnor.
Däremot måste du vara 18 år för att få slåss i rustning, och över 14 år för att få fäktas. Du får självklart delta på övningarna även om du är yngre. Men du måste ha målsmans tillåtelse.
Back to Index
Jag är inte intresserad av att slåss i rustning, vad kan jag göra då?
Det finns otaliga saker att hitta på ifall du vill, allt från ölbryggning till broderi, från nålbindning till kalligrafering. Ifall du är intresserad av något så är det bara att fråga, vi hjälper dig gärna att komma igång med ditt område.
Varje år hålls det även universitet-event i både Nordmark och Drachenwald dessa helgevenemang är späckade med kurser i allt från att göra mönster till hosor, lära sig fläta snören, heraldik till vilka de arkeologiska fynden är från Mary Rose.
Back to Index
Är Gotviks kämpalekar historiskt korrekta?
CA har utvecklat sin kämpalek under en 40 års period genom en kombination av trial-and-error, östlig och västlig krigshistoria och medeltida avhandlingar inom ett modernt säkerhetstänkande.
Kämpaleken sker under full kontakt, full fart och är oregisserad.
Från medeltiden, genom övningsjournaler och King Renee of Anjou’s Book of the Toruney, påvisas det att man använder sig av träsvärd under övningar. Våra rottingsvärd, vars vikt återger en motsvarande tyngd som i riktigt vapen, gör att vi kan återskapa hur det hade kunnat vara att slåss under medeltiden.
Fäktare använder sig av metallblad och de flesta har motsvarande skydd som i ”vanlig” fäktning: gallermask, vadderat över bröst och rygg, handskar och byxor. Det har dock blivit vanligare att våra medlemmar letar efter motsvarande historiska förlagor. Dock är det alltid medlemmarnas säkerhet som går före eventuell historisk återskapning.
Back to Index
Vad har ni för regler om att bära vapen?
Vi har vår hobby för att vi gillar att återskapa en bit av historien. Vi följer dock alltid svensk lag.
Inom området för ett evenemang, som en del av din dräkt, kan du därför bära ditt vapen, kom dock ihåg att det är DU som ansvarar för att ingen blir skadad.
Vi rekommenderar att alla vapen förses med snörning till sin skida eller med annat eggskydd, framförallt ifall de är slipade.
Back to Index
Varför har ni två namn?
Många av våra medlemmar brukar ta sig ett medeltida alter ego (=persona). De flesta gör det för att kunna skapa en tydligare linje mellan återskapande och vanlig vardag och förstärka upplevelsen av medeltid.
Back to Index
Hur väljer jag namn?
Du får egentligen kalla dig precis vad du vill, men tänk även på att ditt namn även är en del av andras upplevelse, så undvik namn som är starkt förknippade med påhittade figurer som exempelvis Gandalf, Rand, Belgarion, Cinderella, Eowyn o.s.v.
Back to Index
Jag är riddare i en annan förening, får jag använda mig av det tilltalsnamnet inom SCA också?
Nej tyvärr. Vi leker på vårt sätt med våra titlar, och andra föreningar leker på andra sätt.
Back to Index
Vad betyder alla titlar som ni har? Vad ska jag kalla folk?
Vår grundsyn är att alla är av nobelt folk, vilket innebär att du kan tilltala folk med min dam/min herre ifall du vill vara extra artig.
Övriga titlar är en sorts belöning som den personen fått genom att ha arbetat för furstendömet/kungadömet, och som gör det enkelt för övriga att se vad den personen gjort för föreningen.
Oftast brukar den första titeln någon i föreningen få vara Herr/fru (på eng. Lord/Lady). Denna fås i samband med att personen har varit med i föreningen ett tag och deltagit på evenemang.
Back to Index
Hur får jag en titel?
Vem bestämmer om vem som får titlar?
Det är sittande kronor som bestämmer vem som förtjänar att få en titel. Denna bedömning görs dock genom rekommendationer från övriga medlemmar inom föreningen. Så det är viktigt att du är med och hjälper till att rekommendera de personer som du tycker gör bra saker för föreningen!
Den första titeln, som följer med sköldebrevet (på eng. Award of Arms), delas ut av fursteparet eller kungaparet.
Back to Index
Vad menas med ”sittande kronor”?
Sittande kronor är de personer som just nu ”äger land”:
baronparet av Gotvik eller Styringheim, fursteparet av Nordmark, kungaparet av Drachenwald.
Back to Index
Vilka är de andra personerna som också har kronor?
När en person har tjänat som sittande krona får personen som tack en titel. Titeln beror på vilken nivå och hur många gånger personen har suttit på tronen.
Greve/Grevinna, Hertig/Hertiginna – har suttit som kungapar 1 resp. 2 ggr
Vicomte/Vicomtessa – har suttit som furstepar
Founding Baron/Baroness – allra första baronparet
Court Baron/Baroness – har eventuellt suttit flera gånger eller blivit belönade med titeln för sitt arbete i föreningen
Back to Index
Anordnar ni offentliga arrangemang?
Generellt är vi en förening som gör saker för att vi själva skall ha kul. SKA Gotvik har dock varit med och synts på bland annat Hunehals Medeltidsdag och Medeltidsdagarna på Torpa Stenhus.
Back to Index
Var kan jag hitta källor och material för min klädesdräkt, rustning etc.?
Inspiration kan du finna via internet. Sök på exempelvis googles bilder med sökord som 14th medieval, viking age clothing, armor during the middle ages, women’s clothing 13th century o.s.v.
Gotviks medlemmar har även en stor källa av material som du får ta del av när du går med i föreningen. Vi är även flera som gladeligen hjälper dig hitta material, mönster och komma igång med din sömnad om du vill lära dig. En av de stora idéerna med vår verksamhet är just det aktiva deltagandet och skapandet.
Back to Index